Blogitekstin pituuden suhteen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Sopiva pituus vaihtelee blogitekstin tarkoituksesta ja aiheesta riippuen. Alla olevista ohjeista voi olla apua, kun mietit blogitekstin pituutta.
Tarkoitus
Blogitekstin tarkoitus vaikuttaa sen pituuteen. Jos tarkoituksena on antaa nopea vastaus tiettyyn kysymykseen, lyhyt blogi voi olla sopiva. Jos haluat syventää jotakin tiettyä aihetta tai tarjota opastusta, pidemmät blogitekstit voivat olla parempia.
Aihe
Blogitekstin aihe vaikuttaa myös sen pituuteen. Jos käsittelet monimutkaisempia aiheita, yleensä se vaatii enemmän sanoja, kuin yksinkertaisemmat aiheet. Älä kuitenkaan turhaan sorru selittelemään ja pidentämään tekstiäsi. Tee mieluummin useampi artikkeli aiheesta.
Jos kirjoitat aiheesta tehokkaan tekstin, on lukija näkee tekstin helposti ja saa tarvittavan tiedon nopeasti. Voit syventää aihetta useammalla eri artikkelilla blogissanne.
Kohdeyleisö
Kohdeyleisö vaikuttaa myös siihen, kuinka pitkä blogiteksti on sopiva. Yleensä ammattilaiset ja asiantuntijat haluavat lukea syvällisempää tietoa ja pidempiä tekstejä, kun kiireisemmät ihmiset voivat haluta nopeammin sulateltavaa tietoa lyhyemmissä teksteissä.
SEO-optimointi
Hakukoneoptimointi (SEO) on myös tärkeä tekijä blogitekstin pituuden kannalta. Yleensä pidemmät blogit sijoittuvat paremmin hakukoneiden tuloksissa, koska ne sisältävät enemmän avainsanoja ja tietoa, joka vastaa käyttäjän hakukysymystä. Pidemmissä teksteissä on myös helpompaa käyttää laajempaa sanavarastoa ja monimuotoista tekstiä, eikä se tunnu tekemällä tehdyltä. Tärkeintä on kuitenkin huomioida sisällön laatu ja osuvuus tiettyyn sanamäärään tähtäämisen sijaan.
Ja sitten se blogitekstin pituus…
Yleisesti ottaen, suositeltava ytimekkään blogitekstin pituus on noin 500-1000 sanaa. Tässä keskitytään siten vain pääkohtiin ja tarjotaan lukijoille tietoa ilman ylimääräisiä tekstejä.
Pidemmät blogit, jotka käsittelevät monimutkaisempia aiheita tai tarjoavat kattavaa tietoa, voivat olla 1500-2000 sanaa tai jopa enemmän. On kuitenkin tärkeää muistaa, että blogitekstin pituus ei ole ainoa tärkeä tekijä, vaan sisällön laatu ja merkityksellisyys ovat aivan yhtä tärkeitä.
Muista kuitenkin, että verkossa lukijat suosivat usein lyhyempiä tekstejä ja huomio on rajallista. Siksi myös väliotsikointi on tärkeää, koska lukijat silmäilevät tekstejä ja kiinnittävät huomiota väliotsikoihin.
Lue tästä, miten kirjoitat blogitekstin.
Huomioi myös nämä blogitekstissä!
Älä unohda oikolukea ja kielenhuoltaa tekstiä.
Blogitekstin otsikointi on tärkeää, se katkaisee lukemisen ja silmäilijäkin näkee aiheet ja sisällön.
Lisää tekstiisi aiheeseen liittyviä kuvia, sillä se elävöittää tekstiä ja katkaisee lukemista hetkeksi.
Koukuta lukija heti tekstin alussa ja sitten vielä koko tekstillä.
Tässä blogitekstissä on 351 sanaa.